Passa al contingut principal

L'albufera concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies

Ànecs en la sèquia dels arbres.
El Parc Natural de L'Albufera, del qual forma part també el Mareny de Barraquetes, concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies diferents, amb registres històrics d'exemplars de moret comú, flamenc o negret comú, segons l'últim Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants realitzat en tots els aiguamolls.

Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han informat que les xifres aconseguides aquest hivern vénen marcades pels màxims sense precedents per a aquest aiguamoll del moret comú, amb prop de 700 exemplars, de flamenc, amb 640 i de negret comú, del que s'han registrat més de 130.

Per grups, el més nombrós és el dels ànecs, amb 34.048 exemplars; seguit de les gavines (17.245), les garses (7.362) i els cormorans (3.825). Per espècies, destaquen el collverd, que aquest hivern ha concentrat 17.000 exemplars; el cullera europeu, amb prop de 9.000 aus; el sarset i l'ànec colorit o sivert, ambdues amb xifres properes als 3.000 exemplars.

Una vegada més, i seguint amb la tendència registrada durant els últims anys, les xifres d'ànecs migradors hivernants -ànec rabut, ànec xiulador, ànec fris i porró europeu- són inferiors a les quals tradicionalment es registraven en L'Albufera.

L'ànec de collverd;
un dels més comuns.
Per la seua banda, les gavines segueixen sent de les més nombroses, com la gavina reidora, que ha registrat més de 15.000 exemplars, mentre que les garses, entre les quals destaquen la garsa real, garseta comuna, garsa bouera o martinet de nit, es mantenen estables amb registres similars als dels últims hiverns. Quant a les espècies catalogades en Perill Crític segons el Llibre Rojo de les Aus d'Espanya, destaca aquest hivern la presència del avetoro comú i el porró marró. Ocorre el mateix amb altres espècies escasses en el nostre territori durant l'hivern, com la cigonya negra, el negret especulat, garsa cangrejera o l'espàtula comuna, entre unes altres.

El seguiment de les aus aquàtiques en el Parc Natural de L'Albufera es realitza de manera conjunta i coordinada entre la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi ambient i la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEU/BirdLife), encarregada de la compilació de les dades obtingudes, amb la col·laboració del Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València , la Fundació Global Nature i l'Autoritat Portuària de València .

El Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants es desenvolupa a mitjan gener, conjunta i coordinadament entre més d'un centenar de països d'Europa, Àsia i Àfrica. El Parc Natural de L'Albufera forma part d'aquesta llista d'aiguamolls d'importància internacional des de 1989, precisament per la seua elevada concentració d'aus aquàtiques, tant en el període de nidificació com durant la hivernada.


Informació extreta de l'estudi realitzat per Las Provincias.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El C.C. Mareny de Barraquetes a Riola

Els representants marenyers. Ahir dissabte a les 20 h, tenia lloc la XIII Volta a Peu pel Xúquer de Riola , coincidint amb les seues festes patronals. Aquesta era la 10a prova del II Circuit CRM Ribera de Xúquer . En una setmana, el nostre Club de Córrer ha estat representat en dos curses .

Contar-Comptar Enrere

Contar enrere no és el mateix que comptar enrere... Contar i comptar, dues paraules que fonèticament es confonen molt si no hi estem atents. Contem cada dia i comptem cada dia també. Contem històries de veres o imaginàries, del present i del passat; inventem històries de futur, relats de fets anònims o propis que adornem literàriament quan ens convé o simplifiquem si ens afecta massa o ens dol.