Passa al contingut principal

Nota informativa sobre el mosquit tigre

Mosquit tigre femella,més
dolorosa que el mascle
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic, però s'ha diversificat ja per molts països de tot el món, mitjançant la venda de pneumàtics i plantes aquàtiques, on s'instal·len les seues larves. Es va detectar a Espanya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en xicotetes basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Per la zona de la mediterrànea, fins ara, no s'ha detectat cap cas de malaltia transmesa per aquest mosquit. No obstant això, cal tindre present la capacitat que tenen d'actuar com a vector d'alguns tipus de malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya i Dengue, tot i que aquesta probabilitat és actualment baixa al nostre país.

En la zona del Mareny de Barraquetes, Sueca, Sollana, i la resta de pobles que compten amb arrossars, és molt comú trobar-lo, per això s'ha d'anar amb compte, i estar-ne assabentats de com evitar-lo i com actuar en cas de picades. Ací vos deixem informació útil:

Com evitar-lo


La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves. Això només s'aconsegueix eliminant els llocs d'aigua on creixen, habitualment acumulacions en recipients que es deixen a la intempèrie.

Cicle vital del mosquit tigre
Si l'aigua on creixen s'evapora o s'elimina, les larves moren sense poder arribar a desenvolupar el mosquit. Per això és important no facilitar la proliferació evitant de mantindre envasos que facen de receptacle d'aigua estancada durant més de deu dies.

Als domicilis, la millor solució per prevenir i controlar el mosquit és retirar els recipients que contenen aigua, o neutralitzar-los foradant-los, invertint-los, cobrint-los o canviant l'aigua setmanalment.


 

Les picades

Com es poden evitar les picades
Les principals mesures que cal tindre en compte són:
  • Evitar l'entrada del mosquit als edificis, instal·lant tela de mosquitera que impedisca el pas a les finestres, portes i altres obertures.
  • Portar roba de màniga llarga, pantalons llargs (millor si són de color clar) i calcetins.
  • Limitar les activitats a l'exterior a les hores de més activitat del mosquit (durant el dia).
Si opteu per l'ús de productes repel·lents per a la pell, eviteu de posar-ne a xiquets de menys de dos anys. Tampoc heu de posar-se'n mai a les mans.
Què cal fer amb les picades
Amb una picada de mosquit tigre cal actuar, en general, com en la resta de picades de mosquits. En aquest sentit, cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada i tractar-ne els símptomes.
  • Renteu la zona afectada amb aigua i sabó com més prompte possible.
  • No vos fregueu la pell: banyeu-la en lloc de fregar-la i assequeu-la.
  • Tracteu de mantidre la zona neta i eixuta fins que disminuisca la irritació.
  • Eviteu de rascar-vos.
  • Apliqueu una compresa de gel o gel embolicat en un drap a l'àrea de la picada.
  • En cas que persistisquen les molèsties, telefoneu al 112.
En la majoria de casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. Hi ha productes comercials i productes casolans com el vinagre, l'alcohol de curar o el gel, que disminueixen la picor. No obstant això, algunes persones tenen reaccions al·lèrgiques que poden ser greus.

Quan cal telefonar a urgències
Truqueu al 112 o busqueu assistència mèdica d'emergència si patiu:
  • Dificultat per a respirar.
  • Inflamació en qualsevol part de la cara.
  • Sensació d'opressió a la gola.
  • Sensació de debilitat.
  • Coloració blavosa.
  • No feu torniquets.
  • No preneu estimulants, aspirines ni qualsevol medicament per al dolor que no vos haja prescrit el metge.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Tot aquell comentari que continga insults o males formes serà esborrat.

Entrades populars d'aquest blog

El C.C. Mareny de Barraquetes a Riola

Els representants marenyers. Ahir dissabte a les 20 h, tenia lloc la XIII Volta a Peu pel Xúquer de Riola , coincidint amb les seues festes patronals. Aquesta era la 10a prova del II Circuit CRM Ribera de Xúquer . En una setmana, el nostre Club de Córrer ha estat representat en dos curses .

L'albufera concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies

Ànecs en la sèquia dels arbres. El Parc Natural de L'Albufera , del qual forma part també el Mareny de Barraquetes, concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies diferents, amb registres històrics d'exemplars de moret comú , flamenc o negret comú , segons l'últim Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants realitzat en tots els aiguamolls. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han informat que les xifres aconseguides aquest hivern vénen marcades pels màxims sense precedents per a aquest aiguamoll del moret comú, amb prop de 700 exemplars, de flamenc, amb 640 i de negret comú, del que s'han registrat més de 130.

Contar-Comptar Enrere

Contar enrere no és el mateix que comptar enrere... Contar i comptar, dues paraules que fonèticament es confonen molt si no hi estem atents. Contem cada dia i comptem cada dia també. Contem històries de veres o imaginàries, del present i del passat; inventem històries de futur, relats de fets anònims o propis que adornem literàriament quan ens convé o simplifiquem si ens afecta massa o ens dol.